President Ellen Johnson Sirleaf på blixtvisit

27 11 2007

ellentalkinginplenum_close_.jpg

President Ellen Johnson Sirleaf i riksdagen.
.
Text & foto © Merete Grut
.
Liberias president, Madam Ellen Johnson Sirleaf, besökte idag Riksdagen i Stockholm. Hon talade där, inför en fullsatt första kammare, om de enorma utmaningar som Liberia dagligen konfronteras med under återuppbyggnaden efter det långvariga inbördeskriget. Hon svarade också på frågor från åhörarna och fick med sina raka och avväpnande svar hela salen att brista ut i skratt den ena gången efter den andra.

Inbördeskriget i Liberia upphörde 2003. I de första demokratiska valen efter kriget – i november 2005, det vill säga för ganska exakt två år sedan – valdes Madam Johnson Sirleaf till president. Motkandidat i det avgörande slutliga valet var tidigare fotbollsspelaren George Weah. Sirleaf är den första kvinna i ett afrikanskt land som valts till president i direkta val. Och man kan lugnt säga att hon är kvalificerad – examen från Harward, positioner som ekonom inom Världsbanken, Citibank i Afrika och FN, fängelsestraff under militärregimen i Liberia på 80-talet och politiker i exil fram till slutet av 90-talet då hon återvände till Liberia för att arbeta där. Dessutom fyller hon 70 nästa år och det kvalificerar henne också till stor och säkert avgörande respekt bland både landsmän och medarbetare.

Ett av de största problemen i dagens Liberia är att bruttonationalprodukten har sjunkit dramatiskt under konfliktåren. Medelinkomsten ligger under en dollar om dagen, berättade presidenten, och återuppbyggnaden går långsamt. Hon talade om uppskattningar som säger att det brukar ta 50 år att återuppbygga ett land efter en djup konflikt som resulterat i att alla statens instutitioner och infrastrukturen fullständigt raserats.

Ett annat stort problem är att de statligt avlönade inte kunnat få ut all den lön och den kompensation de anser sig ha rätt till – vilket har orsakat åtskilliga demonstrationer, där Sireleaf också modigt gått ut och mött demonstranterna för att prata med dem om hur problemet kan lösas.

President Sirleaf påpekade att hennes regering ser fram emot att gå ”from aid to trade”, det vill säga att kunna börja agera på de internationella marknaderna som en aktör med resurser istället för som en hjälpsökande. I dagsläget har Liberia en ganska stor statsskuld, men förhandlar om att sänka den. En mindre del av skulden, 12 miljoner dollar, är Liberia skyldiga Sverige.

President Ellen Johnson Sirleaf hälsar på Germaine VerdierNär det var dags för frågestund kunde åhörarna konstater att Ellen Johnson Sirleafs starka personlighet inte lämnar någon oberörd. När en representant för liberianer i exil – Germaine Verdier – ställde frågor om utvecklingen i det gamla hemlandet, efter att först ha påpekat hur stolt han och andra liberianer var över henne, avslutade hon med att bli personlig: ”When are you coming home?”.

På bilden till höger hälsar president Sirleaf på Germaine Verdier (skymd bakom en av Liberias delegater).

Och som svar på frågan om det inte är väldigt viktigt att arbeta för kvinnors förbättrade positioner i samhället – Ellen Johnson Sirleaf har arbetat internationellt med jämställdhetsfrågor – berättade presidenten en historia.

”Under en av mina resor runt i landet fick jag höra vad som hänt på en skola jag besökte. Barnen lekte och stojade på skolgården innan besöket och en lärare blev irriterad och sa åt dem att vara mindre högljudda och lugna ner sig eftersom en viktig gäst var på väg. Och dessutom, sa han till en av flickorna, så borde särskilt du som är flicka lugna ner dig för flickor ska verkligen inte stoja och ställa till med oväsen. Då svarade flickan helt lungt att ‘ni som är lärare borde tänka på vad ni säger, för nu är Liberias president faktiskt en kvinna!’.”

Talman Per Westerbergs inledande hälsningstal till Liberias president.
Artikel i Svenska Dagbladet om Sirleafs tal och relationerna med Sverige.
Hela Ellen Johnson Sirleafs tal.


Åtgärder

Information

Lämna en kommentar